HOPF

HOPF
Saksonya, Vogtland bölgesinde keman yapımcılarının 350 yıllık hanedanı

Dünyadaki en eski keman yapımcılarından biri olan Caspar Hopf'un 1650 yılının ilk baharında Graslitz'de dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. (Graslitz, Çek dilinde Kraslice olarak yazılmaktadır). Göçmen bir ailenin oğlu olan Hopf, Klingenthal'de bilinen en eski usta keman yapımcısıdır. Tipik bir Hopf kemanın, kendine özgü süs tasvirleri, diktörtgeni andıran yapısı, çok düz bir sırtı, çok yüksek ve yuvarlak bir üstü, safran renkli bir zemin üzerinde hafif saydam bir verniği bulunmaktadır. Bu tipleki kemanların yapımı, Vogtland bölgesinde kuşaklar boyu geleneksel olarak devam etmiştir.
Hopf keman örneği
Hopf keman örneği

Araştırmacılar Hopf hanedanında toplam 42 keman yapımcısı olduğunu ve bu markanın yapımının sekiz kuşak boyunca devam ettiğini söylemektedirler. Bu hanedanın en ünlü üyelerinden biri David Hopf'tur ve yaptığı kemanlar devrin en aranılan kemanları olmuştur. Bununla birlikte yüksek kaliteli ve belirgin altın sarı renkteki  Hopf kemanlar ise David Christian Hopf Sr. (1734-1803) veya oğlu David Christian Hopf Jr.(1776-1830) tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Vogtland kemanlarının önemli ve çarpıcı  örnekleri "David August Hopf" etiketli kemanlar oluşturmaktadır. Ve bu kemanlar da 18. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın başlarına kadar üretilmişlerdir.

Hopf kemanlara ait özellikler tüm hanedandaki keman yapımcılarının yapmış olduğu tüm kemanlarda net olarak göze çarpmaktadır. Caspar Hopf 21 Ağustos 1711 tarihinde, Braunschweig'teki fuara giderken, Stolberg'te Harz dağlarında öldü. Malesef emeğinin meyvelerini görecek kadar uzun yaşamadı. 1716 yılında Klingenthal Grubu'nun kurulması keman yapımcıları için bir dönüm noktası oldu. Caspar Hopf'un oğlu Johann Michael Hopf da babasının erken ölümüne kadar titizlikle çalıştı. Dul eşi Anna Rosina Hopf, dört yıl sonra kurulan keman yapımcıları loncasına kabul edildi.

42 Hopf sanatçısından bazılarının isimleri şöyledir :
Caspar Hopf I  (1655-1716)
Caspar Hopf II  (1677-1711)
Johann Michael Hopf  (1680)
David Christian Hopf SR.  (1734-1803)
David August Hopf I  (1762-1786)
David Christian Hopf JR.  (1776-1830)
Christian August Hopf  (1780)
Carl Frederich Hopf  (1811-1892)
David August Hopf II  (1829 )
August Hermann Hopf  (1859-1884)

Geleneksel keman üretimi 19. yüzyılda August Hermann Hopf'un 25 yaşında erken ölümü ile üretim süreci durmuştur. Ancak Ernst Max Hopf(1882-1956) tel yapımını öğrenerek tel yapımına da başlamıştır ve firmayı yeniden kurmuştur. Oğlu Willy Hops(1906-1990) firmayı 1932 devralmıştır ve kardeşi Wolfgang Hopf ile birlikte firmayı enstruman üretim kasabasına çevirmişlerdir. Bu dönemlerde Hopf ailesi üyeleri keman ustası olmak yerine üretim, satış, pazarlama, ar-ge gibi branşlara dağılmışlardır. Artan üretim hacimleri ile birlikte Alman, Çek ve Polonya'lı birçok farklı, iyi keman ustası da Hopf firmasında çalışmıştır. Bu isimlerden biri de Johann Alois Foltin'dir. Polonya'da şu anki adı Gliwice(eski adı Gleiwitzs) olan bir kasabada yaşamıştır. 2. Dünya Savaşı'na kadar ismi duyulan Johann Alois Foltin ve diğer birçok ustanın da isimleri tarihte kaybolmuştur.

Dieter Hopf 80. yaşında atölyesinde
1948'de savaştan sonra Willy Hopf, "Willy Hopf & Co" adında yeni bir firma kurmuştur. Yaylı enstrumanların ve tellerin yanında nefesli enstruman üretimine de geçmişlerdir. Ancak finansal zorluklar sebebiyle firma iflas etmiştir. 1981 yılında Willy Hopf'un oğlu Dieter Hopf kendi firmasını kurarak gitar üretmeye başlamıştır.  Dieter Hopf şu anda gitar üretiminin yanında çeşitli inşaat yapı malzemeleri patentleri de almıştır.

ROCK MARKET ANTALYA

Çek yapımı kemanlarla ilgili makalemizi buradan okuyabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti ve Keman Üretimi

Diğer yazılarımız :

Keman Çalması Neden Çok Zordur?

Yorumlar