Gliga Keman Fabrikası

Gliga Keman Fabrikası

Ödüllü keman yapımcısı Vasile Gliga, 1980 yılından beri Romanya'nın merkezinde ünlü keman şehri Reghin'de kendi workshop'unda müzik aleti yapmaktadır. Devlete bağımlı Hora keman fabrikasında çalışan Gliga, buradan 1991 yılında ayrılarak eşiyle birlikte kendi atölyesini kurdu. İlk başlarda ayda sadece iki keman yapıyordu. Yetenekleri ve titiz işçiliği sayesinde kısa bir zamanda ülkeler çapında tanınmaya başladı.

Gliga Keman Fabrikası
Gliga Keman Fabrikası

Vasile Gliga, keman yapımının da ötesine giderek spor dansları ve latin danslarını öğreten bir okul kurmuş, hatta bununla yetinmeyip bir de futbol kulübü kurmuştur. 2008 yılında Roman parlamentosuna seçilmiştir.
Firmanın kurucusu Vasile Gliga iş başında

Gliga ve Gliga fabrikasında üretilen Viora marka kemanların ağaçları ünlü Karpat Dağları'ndan gelmektedir. Antoni Stradivari'nin de keman yapımında Karpat Dağları'nın ağaçlarını kullandığı bilinmektedir.
Karpat Ormanları
Karpat dağları, 1500 km uzunluğunda orta Avrupa'dan batı Avrupa'ya uzanan ladin ağacı ormanları bulunan dağlardır. Bu ormanda büyüyen ağaçlar, özellikle yaylı enstrumanlar için mükemmel bir tınıya sahiptir. Enstrumanlarda kullanılan ladin ve akçaağaçlar bu ormanlardan gelmektedir. Bu ağaçlar, enstruman yapımı için, uzun yıllar natürel olarak kurumak üzere özel depolarda bekletilmektedir.

Gliga Keman Fabrikası tanıtım videosu

Paha biçilmez fiyatlarla satılan bu enstrumanların sırrı işte zamandaki bu uzun yolculuktur. Her kemanın sırt, yan ve üst bölümleri, tonal dengeyi oluştumak için, ladin ve akçaağaçların tek bir kesitinden yapılmak zorundadır.  Kerestenin kalitesine göre derecelendirilip en uygun rezonansa sahip olacak şekilde oyulmaktadırlar. Gliga keman fabrikasına vernikler Almanya'dan ünlü Hammerl Firmasından gelmektedir. Gliga ve Viora Kemanlara 4 tipte vernik uygulanmaktadır. Bunlar : Standart, antik, koyu antik ve eskitilmiş koyu antik vernik. Bu firmaya ait kemanların vernik tonları kendine özgüdür ve diğer marka kemanlardan kolaylıkla ayırt edilebilmektedirler.

Ağaçların keman yapımına hazırlanışı

Gliga ve Viora marka kemanlarda kullanılan ağaç ve malzemeler.

Köprü : Köprü, kullanılan tellerin türüne uygun kalınlık ve yükseklikte el ile oyulmuştur. Köprü üzerindeki eğim, kolay bir yay çekimi için tasarlanmıştır.
Burgular : Abanoz ağacı
Nut : Abanoz ağacı
Tuşe : Sert abanoz ağacı
Ses tathası (üst bölüm): Ladin ağacı
Kuyruk : Genellikle Alman mühendislik harikası Wittner marka. Abanoz ağacı

Karpat Ormanlarının ladin ve kuşgözü akçaağacı'ndan yapılmış
muhteşem bir keman



ROCK MARKET ANTALYA

Gliga Keman Fabrikası'nın bulunduğu Romanya'daki ünlü keman şehri Reghin ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Gliga'nın rakibi Hora Keman Fabrikası ile ilgili "Bir müzik aletinin doğuşu" başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.


Diğer yazılarımız :

Keman Çalması Neden Çok Zordur?

Antalya Keman Dersleri


Yorumlar