Bir müzik aletinin doğuşu

Bir müzik aletinin doğuşu

Eğer daha önce hiç müzik aleti yapılışı görmediyseniz, Avrupa'nın en büyük müzik aleti fabrikası olan Hora'yı ziyaret edelim. Hora, Romanya'nın bir beldesi olan Reghin'de yer almaktadır. Reghin şehrine "Keman Şehri" de denmektedir.

Hora Müzik Aletleri Fabrikası

"Keman şehrinin" ve Avrupa'nın en büyük ve en önemli fabrikası HORA'dır. 65 yıldan daha fazla bir zamandır müzik aleti üreten bu fabrikada 300 işçi çalışmakta ve fabrika, yıllık 5 milyon Euro ciro yapmaktadır.

Hora Müzik Aletleri Fabrikası'nın keman yapım departmanı
Bohemian Boiangiuc tarafından 1951 yılında kurulan fabrikada ilk yıl sadece 4 işçi çalışmaktaydı ve ayda sadece 37 keman üretmekteydi. Şu anda fabrikada yılda iki yüz çeşit ve yetmiş bin müzik aleti üretilmektedir. Burada üretilen müzik aletlerinin %90'ı diğer ülkelere ihrac edilmekte ve sadece %10'luk bir kısmı ülke genelinde satılmaktadır.
Hora Keman Fabrikası


Hora fabrikasında üretilen müzik aletlerinin ses tınıları çok farklıdır. Bunun sırrı, Karpat Ormanları'nda yetişen 300 yaşlarındaki ladin, akçaağaç, ceviz, kayın, armut, kavak ve söğüt ağaçlarının kullanılmasıdır.


Özel seçilen ladin ve sedir ağaçlarının yaylı enstrumanlara dönüşümü
Karpat Dağları'nın, Bukovina, Neamt, Gurghiu, Maramureş bölgelerinin ağaçlarının rezonans kalitesi tüm dünyada çok meşhurdur. 



Kuzey yarımkürenin ağaçları daha fazla güneş ışığı alabilmek için soldan sağa bir rotasyon yaparlar. Ama Romanya'nın Karpat Dağları kuzeyden güneye doğru bir yapıya sahip olduğu için rotasyona ihtiyaç duymazlar ve bu sebeple ağaç kütüklerinin içinde gerilim oluşmaz ve lifleri düz olur. Bu da Romanya'da üretilen enstrumanların kendine özgü muhteşem ses karakterini oluşturur.



















Hora firmasının Almanya Frankfurt Musik Messe fuarındaki standı


Hora Keman Fabrikası'nda çıkan büyük yangınla ilgili yazımızı okumak için tıklayınız. Hora Keman Fabrikasında 4000 keman yanmış, çeyrek milyon euroluk bir zarar olmuştu.

Diğer yazılarımız :

Keman Çalması Neden Çok Zordur?

Antalya Keman Dersleri




Yorumlar