Guarneri Keman

Guarneri veya Latince Guarnerius...

New York Metropolitan Sanat Müzesinde Guarneri Kemanlar

Italya, Cremona'daki 17. ve 18. yüzyıllarda yaşamış olan bir grup keman yapımcısının aile ismidir. Amati ve Stradivari aileleri ile kıyaslanabilecek ünlü keman yapımcılarındandır. Dünyadaki ünlü kemancılardan Niccolo Paganini, Jascha Heifetz, Yehudi Menuhin gibi isimler, Stradivaris yerine Guarneri kemanları çalmayı tercih etmişlerdir. Bunun en önemli sebeplerinden biri şudur; "Del Gesus" ismi ile de adlandırılan Guarneri kemanların sesi 315 Hz-1,25 kHZ frekans aralığındaki seslerde çok güçlüdür. Stradivari kemanların ise sesi 200 Hz-250 Hz ile 1,6 kHz frekans aralığındaki seslerde güçlüdür. Bu fark, Stradivari kemanlarda alt notalarda daha parlak ve daha güçlü olarak algılanır, oysa ki Del Gesus kemanda yani Guarneri kemanda daha koyu bir ses olarak algılanır.

Andrea Guarneri (1626-7 Aralık 1698), Nicolo Amati'nin atölyesinde 1641'den 1646'ya kadar 5 yıl çıraklık yaptı ve 1650'den 1654'e kadar yani 4 yıl Amati'de keman yapımcısı olarak çalıştı. İlk yapmış olduğu kemanlar "Grand Amati" ölçülerini ve desenlerini taşıyordu. Ancak Amati'de çalıştığı süre içinde daha Amati'nin sınırlarını zorlayan daha sofistike kemanlar yapmak için uğraştı. Andrea Guarneri muhteşem kemanlar ve violalar yapmıştır. Bu violalardan bir tanesi ünlü violacı William Primrose tarafından kullanılmıştır.

Andrea'nın iki oğlu da babalarının keman yapım geleneğini devam ettirmiştir.

Pietro Giovanni Guarneri (Pietro Da Mantova) (18 Şubat 1655-26 Mart 1720), babasının atölyesinde 1670'den 1677'ye kadar evlenene kadar çalıştı. Ancak 1683'de Mantova'ya yerleşerek müzisyen ve keman yapımcısı olarak çalıştı. Yapmış olduğu enstrumanlar genelde babasının yaptıklarından daha iyiydi. Ünlü kemancılardan Joseph Szigeti, yapmış olduğu kemanlardan birini kullanmıştır.

Giuseppe Giovanni Battista Guarneri (filius Andreae) (25 Kasım 1666 - 1740) : Andrea'nın küçük oğlu, babasına yardım etmeye 1698'de Cremona'da başlamıştır. Kendisi dünyanın en iyi keman ustaları arasında gösterilmektedir. Hayatı boyunca Stradivari kemanları ile rekabet etmiştir. 1715'ten itibaren oğulları da kendisine yardım etmiştir. 

Giuseppe Giovanni Battista, iki keman yapımcısının babasıdır.

Pietro Guarneri (Pietro da Venezia) (14 Nisan 1695 - 7 Nisan 1762), Casa Guarneri'deki yaşantısının sıkıcılığı sebebiyle 1718'de Cremona'dan Venedik'e yerleşti. Babasının Cremona yapım tekniği ile Venedik yapım tekniğinin bir karışımını uygulamaktaydı. Venedikteki ilk etiketli kemanları 1730'da çıkmıştır. Yapmış olduğu enstrumanlar babasınınkilere kıyasla daha azdı ve fiyatları oldukça yüksekti. Çellolarından biri ünlü Çellist Beatrice Harrison tarafından çalınmıştır.

Bartolomeo Giuseppe Guarneri (del Gesu) (21 Ağustos 1698 - 17 Ekim 1744), kendisinden, dünyadaki gelmiş geçmiş en iyi keman ustası olduğundan sözedilir.  Giuseppe, "del Gesu(İsa'dan gelen)" olarak da bilinir. Çünkü kemanlarının içine yapıştırdığı etiketlerde herzaman I.H.S. (Iota-Eta-Sigma, Hristogram olarak bilinen Yunanca bir kısaltmadır) harflerini kullanmaktaydı. Enstrumanları, aile yapım geleneğininden oldukça sapmış, kendine özgü bir tarzı oluşmuştu. Genelde yaptığı kemanlar, Stradivari kemanları kalitesinde veya bazen daha üstün olmak üzere, kendisi Stradivari'den sonra gelen en iyi keman ustası olarak kabul edilmiştir. Ünlü keman virtüözü Niccolo Paganini'nin en sevdiği kemanlarından birinin 1742 yapımı Guarnerius olduğu bilinmektedir.

20. yüzyıldaki diğer "del Gesu keman" kullanan keman virtüözleri şunlardır : Arthur Grumiaux, Jascha Heifetz, Leonid Kogan, Kyung Wha Chung, Michael Rabin, Joseph Silverstein, Isaac Stern, Pinchas Zukerman, Charles Fleischman, Robert McDuffie, Itzhak Perlman, Midori Goto, Rachel Barton Pine, Henryk Szeryng, Sarah Chang, Leila Josefowicz, Eugene Fodor.

Guarneri ailesinin geçmişi kısmen belirsizdir. Ve aile kimin baba, oğul veya kuzen olduğu çeşitli dönemlerde karıştırılmaktadır. 
New York Metropolitan Sanat Müzesinde Guarneri Kemanlar
Birçok araştırmacı yazar tarafından Guarneri ailesi ile ilgili kitaplar yazılmıştır.



Yorumlar

  1. Guarneri antika olan bir keman var bir dostumda,hikayesi ve üzerindeki ibarelerden Osmanlı sarayaina hediye edilmis,daha sonra müzikle irtibatlı saray çalışanı dan aileye ulaşmış.Brnim mesleki alanimda olmadığı için sadece söylenenleri yazdım.ilglenmek istenirse görmek mümkün yer İstanbul .05373149464

    YanıtlaSil

Yorum Gönder